Narodna galerija 15.5. – 22.5. 2018

 

V Vhodni avli Narodne galerije je  15. maja 2018 v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije, Društva restavratorjev Slovenije in Narodne galerije potekalo 18. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev. Srečanje je odprla ga. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino.

Sodelujoči iz Slovenije in širše regije so predstavili svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Namen srečanja je izobraževanje konservatorjev-restavratorjev z izmenjavo praktičnih strokovnih izkušenj, informiranje o novih postopkih, materialih, analizah, opremi in spremljevalnih dejavnostih stroke.

S spremljevalno razstavo, na kateri so bili predstavljeni plakati najnovejših konservatorsko-restavratorskih projektov smo želeli stroko približati tudi širši javnosti. Plakati so bili na ogled brezplačno do 22.5.2018.

S finančno podporo Ministrstva za kulturo in sponzorskimi sredstvi je izšla tudi publikacija Konservator-restavrator, v kateri je zbranih 79 povzetkov. Poleg slovenskih udeležencev so na srečanju svoje projekte predstavljali tudi kolegi iz Hrvaške, Srbije, Madžarske, Portugalske in Italije kar je tudi eden izmed razlogov, da publikacijo že tretje leto spremljajo angleški izvlečki.

Strokovno srečanje so v popoldanskem delu spremljala tudi številna predavanja, ki so bila zelo dobro obiskana. Plenarna predavanja so bila tokrat posvečena estetski prezentaciji predmetov kulturne dediščine.

Sledila so še krajše predstavitve nekaterih na plakatih predstavljenih projektov .

Na srečanje je prišlo okoli 170 ljudi, v naslednjih dneh pa so si posamezniki še dodatno ogledovali razstavo plakatov.

mag. Martina Vuga

 

Spodaj objavljamo povezavo na oddajo Kultura (15. maj. 2018), kjer si lahko ogledate kratek prispevek o srečanju.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/kultura/174539278

 

Avtor fotografij: Valentin Benedik