Podrobnosti dogodka


Spoštovani,

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Društvo restavratorjev Slovenije in Narodna galerija vas vabijo na predavanje dr. Emmanuelle Mercier iz Kraljevega inštituta za kulturno dediščino (IRPA) v Bruslju, v torek, 17.5.2022 ob 13.00 uri v Avditoriju Narodne galerije, Prešernova 24, Ljubljana.

Prijava na predavanje: info@slodrs.si.

Za člane Društva restavratorjev Slovenije, študente in upokojence vstopnine ni, za ostale 5 eur. Prosimo, da vstopnino pred predavanjem nakažete na račun društva (podatki za plačilo spodaj).

 

Predavateljica bo opisala spreminjanje lesenih polikromiranih skulptur skozi stoletja in načine njihove konservatorsko-restavratorske obravnave v preteklosti in sodobne pristope k restavriranju na ozemlju današnje Belgije. Opisane bodo metodologije za preučevanje polikromiranih lesenih kipov, ki so jih razvili na Kraljevem inštitutu IRPA, kot je sistematično beleženje opazovanj o rezbarskem delu in podatke, ki dopolnjujejo splošnejši umetnostno zgodovinski okvir. Izpostavljeno bo stratigrafsko in topografsko preučevanje preslikav barvnih plasti. Ta arheološka metoda, razvita v Nemčiji, je bila sprejeta v Belgiji v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Tovrstne informacije prispevajo k boljšemu razumevanju tehničnega in slogovnega razvoja polikromije. Zadnji del predavanja bo posvečen merilom, ki se upoštevajo pri izbiri konservatorsko-restavratorskih postopkov, zlasti pri odstranjevanju preslikav ter obravnavi manjkajočih delov nosilca in slikovnih plasti. Predstavljeni bodo številni primeri preučevanja in konservatorsko-restavratorskih posegov na lesenih skulpturah in oltarjih.

 

Dr. Mercier je magistrirala iz restavriranja kulturne dediščine na Univerzi Pantheon Sorbona v Parizu in doktorirala iz polikromiranih lesenih skulptur pokrajine Meuse iz 13. stoletja, na Univerzi v Liegu. Je vodja oddelka za leseno polikromirano plastiko na Kraljevem inštitutu za kulturno dediščino (IRPA) v Bruslju, predavateljica na Ecole Supérieure des Arts Visuels de la Cambre v Bruslju ter na Ecole du Louvre, v Parizu. Je dopisna članica Kraljeve arheološke akademije Belgije in članica strokovne komisije za varstvo premične kulturne dediščine pri ministrstvu Valonsko-Belgijske federacije. Področja njenega raziskovalnega zanimanja so zgodnjesrednjeveška in srednjeveška polikromirana lesena plastika, oltarne slike in slogovna ter tehnična evolucija.

Vabljeni!

 

Podatki za plačilo :

Društvo restavratorjev Slovenije, Poljanska cesta 40, 1000 Ljubljana

Namen plačila: VAŠ PRIIMEK, predavanje Mercier

IBAN: SI56 0310 0100 0023 152

BIC banke prejemnika: SKBASI2X

KODA namena: OTHR