Spoštovani, vljudno vas vabimo na delavnico z naslovom 3D in 4D analize materialov s sinhrotronskimi analitikami. Delavnica bo potekala v torek, 19. 11. 2019 od 10. do 13. ure na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (dvorana AB – 5 nadstropje). Glavna govornica bo gospa dr. Lucia Mancini iz Sinhrotrona ELLETRA – Trst (Italija).

Dr. Lucia Mancini je višja znanstvena sodelavka v SYRMEP skupini na Sinhrotronu Elletra v Trstu in znanstvena koordinatorka TomoLab skupine, kjer se izvaja mikrofokusna rentgenska računalniška tomografija (CT). Glavna tema njenih raziskav so 3D in 4D slikanja trdnih in tekočih materialov, morfološka in strukturna karakterizacija geoloških materialov (npr. magmatske kamnine, sedimentne kamnine), analiza inovativnih materialov (polimeri, lahek beton, baterije), študije kulturne dediščine in paleontologije (npr. zobje in kamnine, glasbeni instrumenti, insekti v jantarju ipd), in-situ meritve in CT slikanja v dejanskem času pri povišani temperaturi in mehanskih obremenitvah. Metode njenih preiskav so osnovane na različni absorpciji in faznem kontrastu, dobljenem z računalniško mikrotomografijo. Prav tako je vključena v projekt Pore3D software libary.

Njeno znanstveno in strokovno delovanje:

predstavnica Italije v upravljalnem odboru in vodja skupine 4 COST akcije MP1207 (Enhanced X-ray Tomographic Reconstruction: Experiment, Modeling, and Algorithms – EXTREMA)

Svetovalka v podjetju Geomore, spin-off Univerze v Camerinu

Članica Elletrine skupine na področju kulturne dediščine (ECHO – Elletra Culture Heritage office)

Je avtorica številnih znanstvenih člankov s področja njenega delovanja, med njimi v najprestižnejših revijah kot so npr. Nature.

Poleg vabljenega predavanja bomo sodelavci ZAGa (Alenka Mauko Pranjić, Lidija Korat, Janko Čretnik in Janez Turk) predstavili izkušnje pri analizi materialov, izvedene na sinhrotronu v Trstu , možen pa bo tudi ogled mikrotromografa XCT-400 (Xradia) in programa za 3D slikovno analizo AVIZO (FEI). V času ogleda laboratorijev bo dr. Mancini na voljo za vprašanja glede izvedbe meritev na sinhrotronu Elletra – Trst.

Prijave na delavnico in na individualna svetovanja z vabljeno predavateljico sprejemamo do ponedeljka, 18. 11. 2019 na naslov microct.seminar@zag.si . Kotizacije ni!

Vljudno vabljeni!

 

V imenu ZAGove mikroCT ekipe,

Dr. Alenka Mauko Pranjić, univ. dipl. inž. geol. / Ph. D. Geol.

Oddelek za materiale / Department of Materials

Laboratorij za kamen, agregat in reciklirane materiale

T: +386 1 2804 251 | M: +386 51 690 478 | E: alenka.mauko@zag.si

Dimičeva ulica 12, SI 1000 Ljubljana, Slovenia | www.zag.si