Nagrado in priznanja Mirka Šubica za leto 2020 smo zaradi pandemije izvedli v dveh delih.

Prvi del je potekal na slovenski kulturni praznik 8. februarja 2021 po spletu, kjer smo nagrajencem čestitali na daljavo.

Drugi del smo izvedli 26. marca 2021. Izkoristili smo razstavo del Mihe Pirnata starejšega, dobitnika Nagrade za življenjsko delo, v Narodni galeriji. Zaradi omejitev povezanih s pandemijo, smo dogodek priredili v omejenem številu in v več skupinah. Nagrajencem in prirediteljem smo omogočili izmenično udeležbo na različnih dogodkih, saj so vzporedno s podelitvijo potekala še vodstva po drugih razstavah v Narodni galeriji.

Dogajanje je dokumentirano na fotografijah in videu.

 

Nagrado in priznanja Mirka Šubica za leto 2020 so prejeli:

Nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo na področju konservatorstva-restavratorstva je prejel Miha Pirnat starejši, za izjemno razumevanje in interpretacijo likovne sporočilnosti ter za svoje preudarno, inovativno, etično in tehnično vrhunsko reševanje likovne dediščine.

Priznanje Mirka Šubica so prejeli:

  • Skupina strokovnjakov z Zavoda za gradbeništvo za spremljanje učinkovitosti utrjevalcev za mineralne materiale kulturne dediščine in za razvoj novih proizvodov v zadnjih dveh letih.
  • Akademski restavrator Rok Hafner za zajem in obdelavo podatkov ter za digitalno rekonstrukcijo manjkajočih elementov Muzicirajočih dečkov z atike Slovenskega narodnega gledališča Maribor.
  • Zaposleni na Oddelku za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije za razstavo V dobrih rokah; 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije.

 

Vsem iskreno čestitamo!

 

 

 

Prvi del podelitve (8.2.2021):

 

Drugi del podelitve (26.3.2021):

Avtor fotografij: Valentin Benedik

 

Video obeh delov podelitve: