Podrobnosti dogodka


Spoštovani,

delimo spodnje vabilo na predavanje. Vabljeni!

 

Ta petek, 15. marca 2024, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vabi na naslednji dogodek 10. sezone ALUO uho, predavanje Eve Ilec, vodje konservatorsko-restavratorskega oddelka Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož z naslovom ZLATO IN NIT V UMETNOSTI TKANJA. Dobimo se ob 13.00 na UL ALUO, Tobačna 5, predavalnica 3.

 

Dr. Eva Ilec je študirala tekstilno tehnologijo ter se kasneje v magistrskem in doktorskem študiju usmerila v raziskovalno delo na področju konserviranja in restavriranja historičnega tekstila. Dodatno se je izobraževala v tujini, pod okriljem fundacije Abegg Stiftung v Švici, Mednarodnega centra za raziskavo starih tkanin C.I.E.T.A. (Centre International d’Étude des Textiles Anciens) v Franciji, ICCROM-a (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property Rome) v Italiji ter Madžarskega narodnega muzeja v Budimpešti.

 

Na predavanju bo spregovorila o tekstilni dediščini, katere del so dragocene tekstilije, stkane in izvezene s kovinskimi nitmi. Med njimi so najdragocenejši brokati in tekstil z bogato vezenimi motivi z zlatimi in srebrnimi nitmi. Mojstri in mojstrice tkanja so po predlogah slikarjev vtkali zlate in srebrne niti tudi v motive tapiserij, kar jim je povečalo vrednost. Analize nam razkrivajo stare tehnologije izdelave kovinskih nitk, ki pa zahtevajo tudi določene konservatorske postopke ter ustrezne klimatske razmere hranjenja, s katerimi zagotovimo ohranjanje tekstilne dediščine za prihodnje rodove.