Razstava plakatov

9. – 14. maj 2017

V Vhodni avli Narodne galerije bo 9. maja 2017 v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije, Društva restavratorjev Slovenije in Narodne galerije potekalo 17. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, kjer bodo sodelujoči iz Slovenije in širše regije predstavljali svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Predavanja in predstavitve bodo namenjene strokovni javnosti.

Stroka pa se želi s spremljevalno razstavo, ki bo predstavila aktualne projekte, približati tudi širši javnosti. Razstava plakatov bo na ogled do nedelje 14. maja 2017, vstop je prost. Vabljeni k ogledu!

Predstavljeni bodo številni projekti. Med deli na papirju bi izpostavili konservatorsko-restavratorske posege na delih Zorana Mušiča in Andraža Šalamuna, ki zahtevajo drugačne konservatorsko-restavratorske pristope, saj izrazito odstopajo od klasične tehnologije gradnje slike. Več projektov govori o restavriranju glasbil, ki so bila preteklem letu eden osrednjih projektov. Med arheološko problematiko so se spet znašli v ospredju posegi na mozaikih iz Simonovega zaliva, ki so plod sodelovanja med različnimi institucijami v Sloveniji in hrvaškimi, italijanskimi ter makedonskimi strokovnjaki. Med stenskimi slikami je posebej zanimiv prispevek o novo prezentiranih gotskih poslikavah v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Blejskem otoku.

Povzeto po predgovoru iz zbornika Konservator-restavrator, avtorica: Nataša Nemeček