POROČILO O 17. STROKOVNEM SREČANJU KONSERVATORJEV-RESTAVRATORJEV

Narodna galerija 9.5. – 14.5. 2017

V Vhodni avli Narodne galerije je  9. maja 2017 v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije, Društva restavratorjev Slovenije in Narodne galerije potekalo 17. strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev. Srečanje je odprla ga. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino.

Sodelujoči iz Slovenije in širše regije so predstavili svoje delo s plakati, kratkimi filmi in predavanji. Namen srečanja je izobraževanje konservatorjev-restavratorjev z izmenjavo praktičnih strokovnih izkušenj, informiranje o novih postopkih, materialih, analizah, opremi in spremljevalnih dejavnostih stroke.

S spremljevalno razstavo, na kateri so bili predstavljeni plakati najnovejših konservatorsko-restavratorskih projektov smo želeli stroko približati tudi širši javnosti. Plakati so bili na ogled brezplačno do 14.5.2017.

S finančno podporo Ministrstva za kulturo in sponzorskimi sredstvi je izšla tudi publikacija Konservator-restavrator, v kateri je zbranih 80 povzetkov. Poleg slovenskih udeležencev se nam pridružujejo kolegi iz Hrvaške, Srbije in Madžarske, kar je tudi eden izmed razlogov, da publikacijo od lanskega leta spremljajo angleški izvlečki.

Strokovno srečanje so v popoldanskem delu spremljala tudi številna predavanja, ki so bila zelo dobro obiskana. Plenarna predavanja so bila tokrat posvečena zaplinjevanju in dezinsekciji. Milan Lovrenc iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je imel predavanje Obvladovanje škodljivcev v depojih s predmeti kulturne dediščine, Primož Urek iz Messer Slovenija je predstavil temo Plini v restavratorstvu, kolegica Irina Pucić iz zagrebškega Inštituta Ruđer Bošković pa Ionizirajoče sevanje za zaščito predmetov kulturne dediščine.

Sledila so še štiri krajša predavanja s predstavitvijo plakatov in opisanih projektov.

Na srečanje je prišlo okoli 170 ljudi, v naslednjih dneh pa so si posamezniki še dodatno ogledovali razstavo plakatov.

mag. Martina Vuga

 

vir: Narodna galerija