Spoštovani,

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) vas vljudno vabi na naslednji dogodek ALUO uho, predavanje Nadje Šičarov z naslovom Ohranimo gibljive podobe. Ta petek, 15. decembra 2017, ob 12.45 v Kavarni Moderna, Cankarjeva 15, Ljubljana.

V času, ko digitalizacija postaja vse bolj dostopna metoda za ohranjanje filmske dediščine, se morajo konservatorji-restavratorji ukvarjati tako z etičnimi kot tehničnimi vprašanji. Na kakšen način je filmska sličica prenesena v digitalni medij? Kako zagotoviti, da bo v digitalnem formatu ohranila vsaj nekaj svojih izvornih lastnosti? Kaj sploh je izvorna verzija filma? Kako in koliko naj restavrator posega v posamezen film? Kdaj poseg ni več restavracija, temveč rekonstrukcija? Ima digitalna datoteka res daljšo življenjsko dobo od analognega filmskega traku?

O vsem tem se bomo pogovarjali z Nadjo Šičarov, restavratorko filmske dediščine, ki je po študiju konserviranja-restavriranja likovnih del na UL ALUO zaključila še študij ohranjanja in prikazovanja avdiovizualne dediščine na Univerzi v Amsterdamu. Trenutno je sodelavka arhivskega oddelka v Slovenski kinoteki, kjer skrbijo za bogatenje, ohranjanje in restavriranje kinotečne zbirke filmov. Sodeluje tudi pri oblikovanju filmskega programa Nova svetloba, posvečenega primerom dobre prakse filmske restavracije.

*V študijskem letu 2017/18 se na dogodkih ALUO uho srečujemo v prijetnem ambientu Kavarne Moderna, ki bo v času dogodkov ponujala poseben popust na določeno pijačo in prigrizke. Da bodo predavanja lahko potekala nemoteno, vse obiskovalce prosimo, naj pravočasno oddajo svoja naročila. Med predavanji postrežba ne bo mogoča.

Lep pozdrav,

Sara Vatovec
Predstavnica za odnose z javnostmi

Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje

www.aluo.uni-lj.si