Spoštovani,

vljudno Vas vabimo na predavanji, ki ju organizirata Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo in Galerija Božidar Jakac ob razstavi Obrazi ekspresionizma / odtisi duha:

  • v četrtek, 13. septembra, ob 18. uri v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 4

dr. Janina Dahlmanns, Muzej Brücke, Berlin
Most do novih bregov umetnosti: Umetniška skupina Most in nemški ekspresionizem

Janina Dahlmanns (1972) je študirala umetnostno zgodovino, germanistiko in etnologijo v Freiburgu, Kölnu ter v italijanski Pisi. V svoji doktorski disertaciji je obravnavala ustvarjalnost slikarja in grafika Ericha Heckla, enega od štirih ustanoviteljev nemške ekspresionistične skupine Most, ki je delovala med letoma 1905 in 1913. Po opravljenem volonterskem delu v berlinskem muzeju Brücke med leti 2000 in 2002 se je angažirala kot neodvisna umetnostna zgodovinarka in redno sodeluje z institucijo, ki je dobila ime po sloviti skupini. Dahlmannsova je organizirala raznovrstne razstavne projekte, ki so osvetlili delo osrednjih akterjev skupine Most. Objavila je številne prispevke na tematiko te skupine, ki tvori jedro nemškega ekspresionizma in hkrati predstavlja začetek te usmeritve v Evropi.

Dogodek poteka v soorganizaciji z Goethe-Institutom Ljubljana in Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU.

  • v četrtek, 20. septembra, ob 18. uri v Prešernovi dvorani SAZU, Novi trg 4

doc. dr. Marie Rakušanova, Karlova univerza v Pragi
Obrazi ekspresionizma. Ekspresionizem na Češkem

Marie Rakušanová (1978) je študirala umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Karlove univerzi v Pragi, kjer je doktorirala. Po diplomi se je v okviru štipendij za magistrski in doktorski študij izpopolnjevala na Univerzi v Dortmundu (2001–2002) ter na Tehnični univerzi v Dresdnu (2004–2005). Med leti 2002 in 2009 je službovala kot kustosinja. Od leta 2011 je izredna profesorica na oddelku za umetnostno zgodovino na Karlovi univerzi v Pragi. Vse od začetkov študija je predmet njenega zanimanja češka umetnost z začetka 20. stoletja, s posebnim poudarkom na teoriji in filozofiji, ekspresionizmu kot transnacionalnem fenomenu ter razmerju med nemškim in češkim kulturnim krogom. Na Češkem in v tujini je objavila številne znanstvene članke, je avtorica ter so-avtorica monografij, katalogov in razstav.

Dogodek poteka v soorganizaciji z Veleposlaništvom Češke republike in Umetnostnozgodovinskim inštitutom Franceta Steleta ZRC SAZU.

Obe predavanji bosta v angleščini.

 

Vljudno vabljeni!