Društvo restavratorjev Slovenije je za svoje člane organiziralo vodstvo po razstavi V dobrih rokah, ki so jo konservatorji-restavratorji Narodnega muzeja Slovenije postavili ob 60-letnici ustanovitve oddelka. Po razstavi so nas popeljali: mag. Nataša Nemeček, Sonja Perovšek, mag. Irma Langus Hribar, Janja Slabe, mag. Gorazd Lemajič, mag. Miran Pflaum in Igor Ravbar.

Preberi več

RAZSTAVA V DOBRIH ROKAH / IN GOOD HANDS

60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije / 60 years of the Department of Conservation and Restoration of the National Museum of Slovenia

 

Oddelek za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije je najstarejša organizacijska enota za konservatorsko-restavratorsko obdelavo muzejskega gradiva v Sloveniji. Laboratorij za konservacijo je bil ustanovljen leta 1958 in se leta 1959 preimenoval v Oddelek za konservacijo. Sicer pa njegova tradicija v najstarejši muzejski inštituciji sega v leto 1880, ko je bil za prvega preparatorja imenovan Ferdinand Schulz. V okviru Oddelka so se v zadnjih šestdesetih letih oblikovali temelji sodobnega muzejskega konservatorstva-restavratorstva na Slovenskem. Razstava ob 60-letnici ustanovitve Oddelka predstavlja bogato zgodovino konserviranja-restavriranja muzejskega gradiva in tudi kritično ovrednotenje nekaterih preteklih posegov ter tudi vsa glavna področja delovanja. Razstavljenih je več kot sto predmetov iz različnih zgodovinskih obdobij – od najstarejših iz 5. st. pr. n. št. do sodobnih iz osemdesetih let preteklega stoletja.

mag. Nataša Nemeček

Avtorica fotografij: mag. Irma Langus Hribar