Odstiranja: Prestar – prividi, izmikanje resnice in možne interpretacije
četrtek, 1. april, ob 18.00
predavala bo Simona Škorja

Po skoraj osemdesetih letih smo po srečnem naključju ponovno zagledali upodobitvi Prestarja in Ptičarja, ki sta bili za sodobnega človeka izgubljeni in nikoli videni v originalu. Poznani sta bili le po črno-belih reprodukcijah iz leta 1938. Danes sta obe žanrski podobi prepoznani kot pomemben del opusa Fortunata Berganta. Interpretacija motiva Prestarja se je ob pogledu v živo spremenila, saj je bila razjasnjena prva zmota o kožni bolezni na obrazu upodobljenca. Dodatne optične in naravoslovne preiskave ter interdisciplinarno sodelovanje pa so razrešili dileme, ki so se pojavljale pri konservatorski obravnavi umetnine. Interpretacija rezultatov preiskav je pomembno vplivala na končni videz umetnine, kot jo doživljamo v tem trenutku.
Predavanje je brezplačno; za udeležbo preko Zooma se registrirajte na povezavi.

INFO Javna vodstva po razstavi Fortunat Bergant

ob vseh nedeljah, ob 11.00 in ob 16.00
ob vseh četrtkih, ob 18.00
ob vseh sredah, ob 11.00

Nekatera vodstva izvajajo konservatorji-restavratorji Narodne galerije. Na teh bodo umetnine predstavljene predvsem v luči konservatorsko-restavratorskih posegov. Termini so:

nedelja, 14. marec ob 16.00
sreda, 19. in 26. maj ob 11.00
četrtek, 6. in 27. maj ob 18.00

Vstopnina: 5 EUR / 3 EUR, doplačilo za vodenje 3 EUR

Število udeležencev na javnem vodstvu je omejeno. Na vsa javna vodstva je obvezna prijava najpozneje dan pred dogodkom: trgovina@ng-slo.si; (01) 24 15 424