Spoštovani,

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO), Društvo restavratorjev Slovenije in Narodna galerija vas vabijo na predavanje dr. Emmanuelle Mercier iz Kraljevega inštituta za kulturno dediščino (IRPA) v Bruslju, v torek, 17.5.2022 ob 13.00 uri v Avditoriju Narodne galerije, Prešernova 24, Ljubljana.

Prijava na predavanje: info@slodrs.si.

Za člane Društva restavratorjev Slovenije, študente in upokojence vstopnine ni, za ostale 5 eur. Prosimo, da vstopnino pred predavanjem nakažete na račun društva (podatki za plačilo spodaj).

 

Predavateljica bo opisala spreminjanje lesenih polikromiranih skulptur skozi stoletja in načine njihove konservatorsko-restavratorske obravnave v preteklosti in sodobne pristope k restavriranju na ozemlju današnje Belgije. Opisane bodo metodologije za preučevanje polikromiranih lesenih kipov, ki so jih razvili na Kraljevem inštitutu IRPA, kot je sistematično beleženje opazovanj o rezbarskem delu in podatke, ki dopolnjujejo splošnejši umetnostno zgodovinski okvir. Izpostavljeno bo stratigrafsko in topografsko preučevanje preslikav barvnih plasti. Ta arheološka metoda, razvita v Nemčiji, je bila sprejeta v Belgiji v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Tovrstne informacije prispevajo k boljšemu razumevanju tehničnega in slogovnega razvoja polikromije. Zadnji del predavanja bo posvečen merilom, ki se upoštevajo pri izbiri konservatorsko-restavratorskih postopkov, zlasti pri odstranjevanju preslikav ter obravnavi manjkajočih delov nosilca in slikovnih plasti. Predstavljeni bodo številni primeri preučevanja in konservatorsko-restavratorskih posegov na lesenih skulpturah in oltarjih.

 

Dr. Mercier je magistrirala iz restavriranja kulturne dediščine na Univerzi Pantheon Sorbona v Parizu in doktorirala iz polikromiranih lesenih skulptur pokrajine Meuse iz 13. stoletja, na Univerzi v Liegu. Je vodja oddelka za leseno polikromirano plastiko na Kraljevem inštitutu za kulturno dediščino (IRPA) v Bruslju, predavateljica na Ecole Supérieure des Arts Visuels de la Cambre v Bruslju ter na Ecole du Louvre, v Parizu. Je dopisna članica Kraljeve arheološke akademije Belgije in članica strokovne komisije za varstvo premične kulturne dediščine pri ministrstvu Valonsko-Belgijske federacije. Področja njenega raziskovalnega zanimanja so zgodnjesrednjeveška in srednjeveška polikromirana lesena plastika, oltarne slike in slogovna ter tehnična evolucija.

Vabljeni!

 

Podatki za plačilo :

Društvo restavratorjev Slovenije, Poljanska cesta 40, 1000 Ljubljana

Namen plačila: VAŠ PRIIMEK, predavanje Mercier

IBAN: SI56 0310 0100 0023 152

BIC banke prejemnika: SKBASI2X

KODA namena: OTHR