Spoštovani člani!

Posredujemo spodnje vabilo ALUO na konservatorsko-restavratorsko predavanje Ksenije Janković “Preventivna konservacija fotografskega gradiva: Kako lahko obvarujemo svoje fotografije?”, ki bo v petek, 10. marca 2023 ob 13. uri v prostorih UL ALUO v Tobačni 5, v ateljeju 3.

Vabljeni!

 

 

______________________________

 

 

ALUO uho: Ksenija Janković

 

V petek, 10. marca 2023, vas vabimo na sedmi dogodek 9. sezone ALUO uho, predavanje Ksenije Janković z naslovom “Preventivna konservacija fotografskega gradiva: Kako lahko obvarujemo svoje fotografije?”. Dobimo se ob 13.00, na UL ALUO, Tobačna 5, v ateljeju 3.

Od izuma fotografskega medija do danes je nastalo več kot 150 fotografskih tehnik. Med seboj se razlikujejo v materialni strukturi, načinu izdelave in komercialni uspešnosti. V fotografskih zbirkah lahko tako občudujemo fotografije na različnih nosilcih, kot so na primer kovina, steklo, film in papir. Ravno zaradi svoje kompleksne materialne strukture fotografije sodijo med ranljivo gradivo, saj so občutljive na nihajoče klimatske pogoje, onesnaževalce, svetlobo in nenazadnje neprimerno rokovanje z njimi.

Materialno varovanje tovrstnega gradiva je zaradi količine, stanja in raznolikosti zahteven problem. Naloga konservatorjev-restavratorjev je, da s primernimi pristopi upočasnijo proces popadanja gradiva in ga tako ohranijo za naše zanamce. Predavateljica bo tekom predavanja predstavila, kaj vse obsega fotografsko gradivo, razloge za njegovo propadanje in na kakšen način mu lahko podaljšamo življenjsko dobo. Predstavljeni bodo tudi praktični napotki za varno rokovanje in razstavljanje fotografij.

Ksenija Janković je alumna UL ALUO, leta 2018 je zaključila magistrski program druge stopnje Konserviranje in restavriranje likovnih del. Že tekom študija je izrazila interes za konserviranje-restavriranje fotografskega gradiva, zato se je udeležila študijske izmenjave na eni izmed najbolj uveljavljenih fakultet na področju fotografije, FAMU v Pragi. Dodatne izkušnje in znanja je pridobivala preko strokovnih izobraževanj in delavnic ter prostovoljnim delom tako v domačih kot tujih kulturnih ustanovah. Trenutno je zaposlena na Oddelku za zaščito in restavriranje Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani.

 

Informacija se nahaja na spletni strani: https://www.aluo.uni-lj.si/objava/aluo-uho-ksenija-jankovic/

 

Lepo vabljene in vabljeni!