Društvo restavratorjev Slovenije je v ponedeljek, 20. novembra 2023 ob 13. uri v Veliki dvorani Narodne galerije v Ljubljani podelilo stanovska priznanja in nagrado Mirka Šubica.

 

Nagrado Mirka Šubica za življenjsko delo je prejel Valentin Benedik za izjemne dosežke na področju fotodokumentiranja, izobraževanja in popularizacije konservatorsko-restavratorske stroke.

 

Priznanja Mirka Šubica v letu 2023 so prejeli:

  • Mag. Martina Lesar Kikelj, Saša Snoj, Maša Kavčič, Anka Batič in Anja Urbanc za zahtevne in obsežne raziskave ter konservatorsko-restavratorske posege na Kremser Schmidtovi obočni poslikavi v Gruberjevi palači v Ljubljani.
  • Dr. Martin Klinc za inovativno ponovno uporabo originalnega baročnega laka pri konservatorsko-restavratorskem posegu na velikem oltarju iz cerkve sv. Andreja v Makolah.
  • Vlasta Čobal Sedmak, mag. Anita Kavčič Klančar, mag. Jelka Kuret, mag. Martina Lesar Kikelj in dr. Ajda Mladenović za vodenje zahtevnega konservatorsko-restavratorskega posega na sgraffitu slikarja Maksa Kavčiča iz nekdanje Strojne tovarne v Trbovljah.
  • Mag. Vesna Obid za zahtevne in dolgotrajne konservatorsko-restavratorske posege na oltarni sliki Leopolda Layerja Zadnja večerja iz ž. c. sv. Kancijana v Kranju.

 

Študentsko priznanje Zlati skalpel v letu 2023 sta prejeli Ana Sterle in Lara Skukan za grafično dokumentacijo in animirane predstavitve pri projektu ReForma Viva v Kostanjevici na Krki in na razstavi Od blizu v Moderni galeriji v Ljubljani.

 

Vsem ponovno iskreno čestitamo!

 

Gradivo za novinarje ob podelitvi 2023 – pdf

Vabilo – pdf

 

Foto: arhiv ZVKDS RC