Podrobnosti dogodka

  • Datum:
  • Kraj dogodka: Splet

Spoštovani,

V sklopu spremljevalnega programa ob razstavi Frančišek Smerdu (1908-1964), Donacija Narodni galeriji, v Narodni galeriji,  vas vabimo na spletno predavanje Konservatorsko-restavratorska problematika mavčnih odlitkov Frančiška Smerduja, ki bo v četrtek, 11. marca 2021, ob 18.00 uri.

 

Predava konservatorka-restavratorka mag. Martina Vuga. Predavanje je brezplačno. Potekalo bo preko platforme Zoom. Za udeležbo se registrirajte na povezavi: https://zoom.us/webinar/register/WN_30kaRTtsSJ2CUCn3xRgmnQ

 

Na predavanju bo predstavljen proces kiparskega ustvarjanja: modeliranje kipa iz gline, pretvorba v mavčni odlitek in prenos v trajnejši material: kamen ali bron. Glavnino donacije Frančiška Smerduja predstavljajo mavčni odlitki, ki so zelo občutljivi. Neustrezno ravnanje in hranjenje v neprimernih pogojih povzroča značilne poškodbe. Pred razstavljanjem so bili potrebni različni konservatorsko-restavratorski postopki , ki so ustavili propad, ohranili strukturo ali izboljšali estetsko podobo umetnin.

 

https://www.ng-slo.si/si/dogodki-in-obvestila/spremljevalni-program-ob-razstavi-francisek-smerdu-1908-1964?id=4568

 

Vabljeni!